Каталог товарів

Як вибрати стабілізатор напруги для холодильника та його відмінності від звичайного стабілізатора

Категорії
Зміст
  1. Навіщо взагалі холодильнику стабілізатор напруги?
  2. Чим відрізняються стабілізатори для холодильників від звичайних?
  3. Як вибрати стабілізатор напруги для холодильника?
  4. Потужність
  5. Діапазон напруги
  6. Затримка увімкнення
  7. Плавність регулювання напруги
  8. Тип стабілізації
  9. Додатковий функціонал
  10. Експерти рекомендують
  11. Бюджетні моделі
  12. Просунуті стабілізатори для холодильника
  13. Де придбати стабілізатор в Україні?

Поломка холодильника — справжня побутова катастрофа. Це і дискомфорт, і серйозні витрати, і спішні пошуки майстра. На щастя, трапляється вона не так часто — основною причиною є перепади напруги в мережі та інші проблеми зі струмом. Якщо ви хочете уникнути подібних неприємностей, слід знати, як вибрати стабілізатор напруги для холодильника. Ми розповімо про характеристики та конструктивні особливості такого пристрою, а також порекомендуємо кращі моделі.

 

Навіщо взагалі холодильнику стабілізатор напруги?

 

Згадаймо, як функціонує цей побутовий прилад. В його основу покладено компресор, тобто насос, який змушує холодоагент циркулювати в замкнутому контурі. Насос побудований на основі електромотора. І складно знайти пристрій, більш чутливий до характеристик струму, ніж електромотор.

 

При підвищеній напрузі його віддача збільшується — він працює в режимі, не передбаченому виробником. При зниженій компресор може не запуститися, але електрика продовжить проходити крізь обмотки мотора. В результаті вузол нагріватиметься, не отримуючи належного охолодження. Легко здогадатися, що це незабаром призведе до поломки.

 

Для електромоторів важливими є частота струму в мережі та форма сигналу. Якщо вони відхиляються від норми, двигун не працює плавно, а запускається ривками. Це значно прискорює зношування механічної частини приладу. У сучасних холодильниках компресори працюють під управлінням електроніки. Для цифрових блоків згубні високочастотні перешкоди та аномальні сплески, характерні для зношених та перевантажених електромереж.

 

Звичайно, все не так страшно, як здається. Виробники закладають у свою техніку величезний ресурс, намагаючись зробити її надійною та довговічною. І все ж таки достатньо одного невдалого збігу обставин, щоб компресор вийшов з ладу. Якщо мова йде про стару чи екзотичну модель, іноді простіше поміняти весь пристрій, ніж намагатися ремонтувати його. Тому, якщо ви хочете продовжити термін служби приладу на роки, варто розібратися, який вибрати стабілізатор напруги для холодильника.

 

Чим відрізняються стабілізатори для холодильників від звичайних?

 

Продовжимо свій короткий екскурс до принципів роботи побутової техніки. Електромотори відрізняються від інших приладів високими пусковими струмами. Це означає, що під час підключення до мережі вони можуть споживати в кілька разів більше електрики. Такий пік триває від кількох мілісекунд до кількох секунд, і все ж таки його не можна ігнорувати. Спеціальні стабілізатори напруги для холодильника розраховані на значні навантаження — у 2–10 разів вищі за робочі параметри.

 

Вище ми вже казали, що електромоторам потрібна правильна форма сигналу на вході — ідеальна синусоїда. Ступінчаста апроксимація, нешкідлива для імпульсних блоків живлення ноутбуків та телевізорів, значно зменшує термін служби двигунів. Тому ще однією вимогою до стабілізатора напруги для холодильника буде формування правильного синусоїдального сигналу.

 

І ще трохи інформації в галузі термодинаміки. Якщо стрибки напруги в мережі настільки серйозні, що з ними не може впоратися стабілізатор, компресор різко вимикається. Під час робочого циклу холодоагент у ньому буде гарячим. Повторний запуск буде вимагати значного зусилля, що призведе до зносу поршня та двигуна. Якщо почекати кілька хвилин, рідина охолоне, полегшивши старт. Звідси випливає третя вимога — відстрочка запуску після раптового відключення.

 

Як вибрати стабілізатор напруги для холодильника?

 

Велика кількість характеристик нерідко вводить в оману. Люди плутаються в них, купуючи пристрої з невідповідними параметрами — надто дорогі чи з недостатньою продуктивністю. Щоб уникнути таких помилок, ми розповімо, як підібрати стабілізатор напруги для холодильника.

 

Потужність

 

Тут слід відштовхуватися від технічного паспорта холодильника. Шукайте в ньому дві цифри. Перша — номінальне енергоспоживання. З ним все просто — це потужність компресора при постійній роботі в нормальному режимі.

 

А ось з другим буде важче. Пускова потужність враховує підвищене споживання на момент старту, про яке ми вже говорили раніше. На жаль, виробники рідко говорять про неї безпосередньо. Зазвичай вони вказують пусковий струм електромотора або коефіцієнт пускової потужності. Їх можна перевести у вати наступним чином:

  1. Пусковий струм в амперах помножити на напругу, тобто на 220 В. Наприклад, 4А * 220В = 880 Вт.
  2. Номінальне енергоспоживання помножити на коефіцієнт пускової потужності. Наприклад, 50 Вт * 4,5 = 225 Вт.

 

Вибрати стабілізатори напруги за потужністю не складно. Потрібно порівняти нормальне енергоспоживання з номінальною потужністю пристрою, а пускове — з максимальною. Але є ще один нюанс — в обох випадках краще залишати запас продуктивності 20–25%. Якщо стабілізатор буде потужнішим за холодильник, він завжди працюватиме в нормальному режимі, без перевантажень — це позитивно позначиться на терміні його експлуатації.

 

Діапазон напруги

 

Коливання напруги в мережі також можуть бути різними. Іноді йдеться про плюс–мінус двадцять вольтів, а іноді — про сто. Зрозуміло, що ці ситуації кардинально відрізняються та потребують індивідуального підходу до розв’язання проблем.

 

Щоб вибрати стабілізатори напруги за робочим діапазоном, варто провести попередні виміри. В інтернеті можна знайти рекомендації щодо використання мультиметра. Але якщо ви не працювали з таким інструментом, вам краще купити недорогий електронний тестер, який підключається до розетки. Він показуватиме напругу на невеликому вбудованому екрані. Бажано, щоб стабілізатор перекривав коливання в мережі із запасом хоча б у 20%. Наприклад, якщо реальний діапазон дорівнює 165–245 В, відхилення у більшу сторону дорівнюватимуть (245-220) = 25 В, а в меншу (220-165) = 55 В. Додавши 20%, отримаємо 30 і 66 В відповідно. Робочий діапазон пристрою повинен змінюватись від 220-66 = 154 В і до 220 +25 = 245 В. Це мінімальні значення — чим він ширший, тим краще.

 

Знаючи закони електротехніки, неважко також здогадатися, що за крайніх значень діапазону напруги стабілізатор не зможе працювати з максимальною потужністю. Це ще один привід вибирати пристрій із солідним запасом продуктивності. Крім того, вам варто докладніше ознайомитися з технічними характеристиками — багато виробників вказують реальну вихідну потужність при певних порогах напруги.

 

Затримка увімкнення

 

Цей параметр дуже важливий, хоча вкрай рідко згадується в характеристиках холодильника. За твердженнями фахівців, оптимальна затримка включення після різких перепадів напруги варіюється від 5 до 10 хвилин, тобто від 300 до 600 секунд. Цього вистачить, щоб холодоагент охолонув і компресор запустився з мінімальним опором. Якщо вам потрібні додаткові консультації, зверніться до менеджера Electro100, який надасть необхідну інформацію.

 

Багато сучасних стабілізаторів напруги дозволяють регулювати затримку включення. У цьому разі її варто встановлювати, орієнтуючись на зазначені вище значення.

 

Плавність регулювання напруги

 

Мінімальний крок стабілізації. Чим він менший, тим точніше буде регулювання і тим кращими будуть умови роботи компресора. Якщо вам цікаво, як вибрати стабілізатор напруги для холодильника, варто орієнтуватися на показник не більше 10 вольт. Це означає, що система безпеки спрацьовуватиме, коли реальна напруга в мережі підвищиться до 230 В або впаде до 210 В. Краще, якщо крок стабілізації дорівнюватиме 5 В, ідеально — 1 В.

 

Тип стабілізації

 

Найбільш популярними вважаються такі види приладів:

  1. Релейні стабілізатори напруги — коштують недорого, прості в експлуатації та ремонті, забезпечують високу швидкодію. Мінус — гучні клацання, коли перемикаються ступені.
  2. Сервопривідні (електромеханічні) — плавно регулюють напругу, забезпечують широкий діапазон стабілізації. Мінус — велика затримка перемикання за сильних перепадів.
  3. Електронні (симісторні чи тиристорні) — компактні, працюють тихо, швидко нормалізують напругу. Мінус — чутливі до перевантажень та аномальних імпульсів.
  4. Інверторні (конденсаторні) — забезпечують перемикання з нульовою затримкою завдяки унікальному типу стабілізації. Витримують сильні навантаження, регулюють напругу з кроком менше 1 В. Мінус — висока ціна.

 

Додатковий функціонал

 

При виборі пристрою варто звернути увагу на спосіб подачі електроживлення. Магістральні стабілізатори підключаються безпосередньо до електричної лінії за допомогою клемної колодки. Зазвичай їх купують для захисту кількох приладів одночасно. Якщо ви збираєтеся підключати тільки холодильник, вам буде достатньо мережевої моделі з вбудованою розеткою.

 

Важливим елементом стабілізатора буде й система безпеки. У сучасних моделях, що оснащені реле, сервоприводами, інвертором або електронними ключами, використовуються цифрові блоки керування. Вони забезпечують захист від:

  • коротких замикань;
  • перевантажень;
  • перегрівання;
  • аномальних сплесків напруги;
  • високочастотних перешкод.

 

Більшість стабілізаторів оснащується байпасом — обхідною лінією. Вона дозволяє подавати струм, минаючи контур стабілізації. Зазвичай її використовують при поломці або обслуговуванні пристрою, забезпечуючи безперервну роботу холодильника.

 

Цифровий екран часто називають необов'язковою опцією, але насправді він дуже важливий. Його наявність дозволяє стежити за станом пристрою. Він покаже, чому відключилося живлення й скільки часу залишилося до повторного включення електрики.

 

Експерти рекомендують

 

Щоб полегшити вибір, ми склали для вас невелику добірку стабілізаторів напруги, призначених для захисту холодильників. До неї потрапили пристрої різних класів.

 

Бюджетні моделі

 

  1. ДІА-Н СН-300-Х — одна з найпопулярніших моделей на ринку, яка отримала визнання споживачів. Витримує короткочасне навантаження до 1000 Вт, автоматично перезапускається за 7 хвилин після вимкнення. Завдяки мікропроцесорному управлінню забезпечує високу точність регулювання.
  2. Lorenz Electric ЛС-500Т — бюджетний пристрій релейного типу з настінним способом монтажу. Побудований на основі малошумного тороїдального трансформатора. Забезпечує швидке перемикання із мінімальною похибкою. Працює у широкому діапазоні напруги — від 100 до 260 В.
  3. Елекс АНТС У 600 — модель з природним конвекційним охолодженням, яке знижує рівень шуму та підвищує ККД. Легко інтегрується в будь-який інтер'єр завдяки стильному дизайну корпусу. Має захист від перегріву, перевантажень та високочастотних перешкод.

 

Просунуті стабілізатори для холодильника

 

  1. LVT АСН-1000 — релейний стабілізатор з варісторним захистом, який відсікає короткочасні імпульси підвищеної напруги. Завдяки високій потужності сумісний з більшістю побутових та професійних холодильників.
  2. Промавтоматика СТАБ 0,4 — симісторна модель з низьким рівнем шуму, швидкою реакцією та компактними розмірами. Може встановлюватись як у вертикальному, так і горизонтальному положенні. Оснащений цифровим дисплеєм та індикатором статусу.
  3. Елекс КілоГерц В 1/3 — інверторний стабілізатор, здатний коригувати напругу з нульовою затримкою. Дає чисту синусоїду на виході, продовжуючи термін служби компресора, захищає техніку від різких сплесків напруги та високочастотних перешкод.

 

Де придбати стабілізатор в Україні?

 

У каталозі інтернет-магазину Electro100 ви знайдете електротехніку відомих виробників — у тому числі ДІА-Н, Елекс, Промавтоматика, Lorenz Electric та інших. Компанія доставляє товари по всій території України. До оплати приймаються банківські перекази, післяплата та безготівковий розрахунок. Якщо вам потрібна допомога з вибором стабілізатора напруги, ви можете звернутися до менеджера за телефоном, вказаним у розділі контактів.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
E-mail
Введіть коментар*