Каталог товарів

Як вибрати стабілізатор напруги?

Категорії
Зміст
  1. Що таке стабілізатор напруги?
  2. Однофазний або трифазний?
  3. Якої потужності потрібен стабілізатор напруги?
  4. Тип стабілізації
  5. Ферорезонансні
  6. Сервопривідні (електромеханічні)
  7. Релейні
  8. Електронні (симісторні й тиристорні)
  9. Інверторні
  10. Час реакції
  11. Точність стабілізації
  12. Діапазон стабілізації
  13. Спосіб монтажу
  14. Додатковий функціонал
  15. Виробник

Ситуація в українській енергетиці близька до критичної. Інфраструктура зношена та пошкоджена, що спричиняє серйозні перепади напруги. Люди часто скаржаться на поломки дорогої техніки, які змушують витрачати чимало грошей на ремонт і заміну пристроїв. Якщо ви хочете уникнути подібних проблем, вам треба діяти вже зараз. Розбираємося в тому, як вибрати стабілізатор напруги для захисту побутової техніки. 

 

Що таке стабілізатор напруги?

 

Стабілізатор напруги — пристрій, що коригує параметри струму в електромережі. Використовуючи певні механізми, він підтримує відносно стабільну напругу на виході, компенсуючи стрибки зменшеної чи підвищеної напруги. 

 

Правильно вибравши стабілізатор напруги, ви продовжите термін служби електричних пристроїв і зменшите витрати на їх обслуговування. Окрім того, вам вдасться уникнути й інших неприємних наслідків — аж до займання приладів через перевантаження. 

 

Однофазний або трифазний?

 

Вибір за цими характеристиками буде досить простим. До більшості квартир, приватних будинків, котеджів і дач підведена лише одна фаза з напругою 220 В. Єдиним можливим варіантом для них буде однофазний стабілізатор — трифазна модель просто не запуститься й не буде працювати належним чином. 

 

У великих будинках, промислових чи комерційних об’єктах кількість фаз може бути більшою. Зазвичай до них підводять трифазні мережі з напругою 380 В. І в цьому випадку ви маєте два варіанти розв’язання проблеми:

  1. Встановити один трифазний стабілізатор напруги. Така схема простіше та дешевша, однак менш надійна. Якщо вийде з ладу лише один компонент пристрою, вам доведеться відключити всі лінії. 
  2. Встановити три однофазні стабілізатори, синхронізувавши їх за допомогою електронного блоку та вирівнявши навантаження. Це дорожче й складніше, але надійніше. Якщо відключиться одна лінія, дві фази продовжать працювати. 

 

Якої потужності потрібен стабілізатор напруги?

 

Здається, все просто. Щоб вибрати стабілізатор напруги, необхідно просто просумувати потужність всіх підключених до нього приладів. Але насправді є кілька нюансів, які варто враховувати під час купівлі стабілізаторів напруги.

 

У момент запуску електромотори можуть споживати в кілька разів більше енергії через підвищений внутрішній опір. У першу чергу це стосується насосів, компресорів, потужних вентиляторів та інших подібних пристроїв. Щоб правильно вибрати стабілізатор, важливо знати не тільки нормальну, але й пускову потужність. Її можна отримати наступними способами:

  • іноді виробники додають готовий показник у список технічних характеристик;
  • якщо у параметрах вказаний коефіцієнт пускового струму, його потрібно помножити на потужність. Наприклад, 1100*2,4=2640 Вт;
  • у характеристиках також може бути наведене пікове значення пускового струму в амперах. У розрахунку його необхідно помножити на напругу. Наприклад, 24А*220В=5280 Вт або 11А*380В=4180 Вт. 

 

Отже, нормальне енергоспоживання потрібно порівнювати з номінальною потужністю стабілізатора напруги, а пускове — з максимальною. Замість максимальної потужності деякі виробники дають показник можливого короткочасного перевантаження. Зазвичай пристрій здатен витримувати такий струм протягом 5–10 секунд, після чого спрацьовує система безпеки. 

 

Варто також розуміти, що при максимальному навантаженні стабілізатор буде швидко зношуватися й часто відключатися через перевищення дозволеного струму. Це негативно позначиться на вашому бюджеті й комфорті. Тому під час вибору до розрахункової потужності потрібно додавати резерв у 20–25%. 

 

Розглянемо простий приклад. У нашому розпорядженні є наступна побутова техніка, що потребує захисту:

 

Пристрій

Нормальне енергоспоживання, Вт

Коефіцієнт пускового струму

Пускове енергоспоживання, Вт

Освітлення

250

1

250

Кондиціонер

1200

3

3600

Котел опалення

300

3,5

1050

Комп’ютер

550

1,5

825

Телевізор

150

1

150

Загалом

2 450

-

5 875

З урахуванням резерву 20%

2 940

-

7 050

 

Отже, ми шукаємо стабілізатор потужністю не менше 3 кВт з максимальною продуктивністю від 7 кВт. Коли показники настільки відрізняються одна від одної, зазвичай у виборі використовують більше значення. У нашому випадку це здатність витримувати перевантаження до 7050 Вт. 

 

Тип стабілізації

 

Конструктивні особливості пристрою впливають майже на всі його параметри. Окрім того, вони визначають сферу застосування стабілізатора. Розглянемо основні типи стабілізаторів. 

 

Ферорезонансні

 

Також називаються електромагнітними. На відміну від інших моделей, вони не містять трансформаторів. Ці моделі працюють завдяки електромагнітній взаємодії між двома дроселями. 

 

Переваги

Недоліки

Плавність регулювання вихідної напруги 

Шумність — під час роботи чутне сильне гудіння

Широкий робочий діапазон

Потужне електромагнітне випромінювання, що впливає на чутливу техніку

Стійкість до сильних перепадів температури, можливість використання в неопалюваних приміщеннях

Сильний нагрів

Тривалий термін служби — якісні моделі витримують до 50 років роботи

Низька точність регулювання — вихідна напруга може коливатися на плюс-мінус 5%

Стійкість до коротких замикань

Чутливість до перевантажень і різких стрибків напруги

 

Сучасні ферорезонансні стабілізатори напруги ідеально підходять для мереж з нестабільною напругою, але помірними перепадами. Але їх небажано підключати до комп’ютерів, телевізорів, звукових систем та іншої мультимедійної техніки. 

 

Сервопривідні (електромеханічні)

 

Цей тип стабілізаторів вже містить трансформатор. Контакти переміщуються його обмотками за допомогою графітового ролика. Сучасні моделі працюють під управлінням електронного контролера. 

 

Переваги

Недоліки

Плавне регулювання

Висока затримка перемикання — різкі стрибки напруги можуть негативно впливати на техніку

Мінімальна похибка — зазвичай у межах 1,5%

Шумність — гудіння чутне на відстані понад 1 метр

Високий запас потужності, широкий робочий діапазон

Великі розміри, солідна вага пристрою

Надійність, тривалий термін експлуатації

 

Помірна ціна

 

 

Сервоприводні стабілізатори рекомендується використовувати, коли коливання напруги в мережі відносно малі — плюс-мінус 15–20%. Вони підходять для приладів, які потребують точного регулювання струму на вході, наприклад, для комп’ютерів, світлодіодного освітлення та сучасної побутової техніки з цифровим управлінням. 

 

Релейні

 

Мають фіксовані точки підключення до обмоток автотрансформатора. За перемикання між ними відповідають електромеханічні реле — звідси й назва. 

 

Переваги

Недоліки

Доступна ціна більшості моделей

Шумність — під час роботи чутно гучне клацання

Стійкість до різких перепадів напруги

Низька стійкість до перевантаження — не підходять для потужних електромоторів

Стабільний температурний режим — зазвичай релейний стабілізатор не потребує додаткового охолодження

Термін служби релейних стабілізаторів напруги залежить від частоти перемикання контактів

Компактні розміри, невелика вага

Бюджетні моделі мають високу похибку регулювання напруги

Задовільні параметри швидкості й точності перемикання

 

 

Релейні стабілізатори будуть ідеальним вибором для техніки, яка вже має примітивний вбудований захист, наприклад, для пральних і посудомийних машин. Від них також можна подавати струм до імпульсних блоків живлення телевізорів, ноутбуків та інших пристроїв. 

 

Електронні (симісторні й тиристорні)

 

За принципом побудови схожі на релейні моделі. Але за перемикання контактів у них відповідають не механічні реле, а електронні ключі. Тиристори пропускають електроенергію тільки в одному напрямку, тому на кожну комутацію потрібна пара напівпровідників, а симістори — в обох напрямках. 

 

Переваги

Недоліки

Майже безшумна робота — легке гудіння можна почути на відстані у 20–40 см

Висока ціна

Висока швидкість зміни напруги, мінімальна похибка регулювання

Підвищена чутливість до вологості

Високий коефіцієнт корисної дії, мінімальне внутрішнє споживання

У бюджетних моделей може бути низька точність

Низька чутливість до навколишньої температури

 

Компактні розміри, мала вага

 

 

Електронні стабілізатори підходять майже для всіх приладів — у тому числі котла опалення й холодильника. Єдиним суттєвим обмеженням для споживача буде їх висока ціна. 

 

Інверторні

 

За принципом дії відрізняються від інших моделей. У них немає трансформатора. Фактично, це джерела безперервного живлення з конденсаторами високої місткості замість акумуляторів. Вони перетворюють змінний струм на постійний, поглинають надлишок енергії чи компенсують нестачу, фільтрують перешкоди, а потім знову формують змінний струм. 

 

Переваги

Недоліки

Регулювання напруги з нульовою затримкою

Висока ціна

Широкий робочий діапазон

Фактична потужність різко знижується в крайніх точках робочого діапазону

Виключна точність стабілізації — похибка менша за 1%

 

Майже безшумна робота

 

Тривалий термін експлуатації

 

 

Якщо вам цікаво, як вибрати стабілізатор напруги для найбільш чутливого обладнання, це ідеальний варіант. Він підходить навіть для медичного й телекомунікаційного обладнання. Інверторні стабілізатори використовуються в житлових домах, у магазинах, офісах і в промисловості. 

 

Час реакції

 

Затримка при перемиканні. Чим вона менша, тим краще для споживачів. Оптимальний час реакції залежить від типу пристрою:

  • для імпульсних блоків живлення портативних гаджетів і побутової техніки з вбудованим захистом — до 80 мс;
  • для холодильників, насосів, котлів тощо — до 40 мс;
  • для серверів, комп’ютерів, медичного обладнання — не більше 20 мс. 

 

Точність стабілізації

 

Максимальне відхилення напруги на виході від норми. Знову ж таки, чим воно менше, тим краще:

  • 10 В вважається мінімально допустимою точністю. Цей показник дозволяє електромоторам працювати в більш-менш стабільному режимі та забезпечує повну віддачу транзисторів в електроніці;
  • 5 В — оптимум для більшості побутових приладів;
  • 1 В — ідеал, що підійде для найбільш чутливих пристроїв. 

 

Діапазон стабілізації

 

Мінімальний і максимальний показник напруги на вході, за якого може працювати стабілізатор. Щоб підібрати стабілізатор напруги за цими параметрами, варто провести попереднє вимірювання. Краще за все купити спеціальний тестер із дисплеєм, який підключається до розетки. 

 

Під час вибору стабілізатора напруги необхідно враховувати, що чим більше відхилення від норми, тим менша реальна потужність. Деякі виробники вказують його ефективну продуктивність за певних порогів напруги. Ще один нюанс — можливість підстройки нижнього порогу діапазону. Вона запобігає вимиканню обладнання при підключенні потужних електромоторів чи зварювальних апаратів. 

 

Спосіб монтажу

 

При виборі стабілізатора враховуйте, де саме ви збираєтесь розмістити пристрій. За способом встановлення стабілізатори бувають:

  • підлоговими — найбільш популярний варіант;
  • настільними — компактні модифікації;
  • настінними;
  • вбудованими — для електричних щитів і шаф. 

 

Додатковий функціонал

 

Окрім точності й швидкості перемикання варто звертати увагу й на форму сигналу на виході. Електромоторам та сучасній електроніці потрібна правильна (ідеальна) синусоїда. Вона продовжує термін експлуатації техніки й зменшує ймовірність пошкодження при коливаннях напруги. Для інших пристроїв буде достатньо ступінчастої (апроксимованої) синусоїди. 

 

Більшість стабілізаторів оснащується системами безпеки. Вони автоматично переривають подачу електроенергії в разі:

  • короткого замикання;
  • перегріву;
  • перевантаження;
  • виходу за робочий діапазон напруги;
  • аномальних імпульсів тощо. 

 

Великою перевагою моделі буде й наявність цифрового дисплея. Він покаже фактичні характеристики струму в мережі та на виході. З його допомогою можна зчитувати помилки та проводити самостійну діагностику пристрою. 

 

Виробник

 

Стабілізатор захищає вашу побутову техніку від пошкоджень. У цьому питанні можна довіряти тільки перевіреним брендам. Ми рекомендуємо вибирати пристрої топових виробників, як-то:

  • Quant;
  • LVT;
  • Елекс;
  • ДІА-Н;
  • Volter;
  • Промавтоматика;
  • Awattom.

 

Ви можете придбати якісний стабілізатор напруги в інтернет-магазині Electro100. Зручний каталог сайту дозволяє вам швидко підібрати оптимальну модель за брендом, типом, потужністю, робочим діапазоном і ціною. Якщо вам потрібна допомога, звертайтесь по консультацію до менеджерів компанії — телефонуйте за номером +38(097)147-91-00.

( 3 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
E-mail
Введіть коментар*