Каталог товарів

Ферорезонансний стабілізатор напруги - принцип роботи

Категорії

Вирівнювання змінної напруги можна досягти з допомогою стабілізаторів різних видів. У різних випадках використовують той, чи інший вирівнювач напруги, в залежності від параметрів електромереж та очікуваного результату. Одним з популярних варіантів на українському ринку став ферорезонансний стабілізатор напруги, який набув досить широкого застосування як в побуті, так і в промисловості. Його збалансовані характеристики та можливість придбати, як вітчизняні, так і зарубіжні моделі, дають широкий вибір споживачам. Далі ми розглянемо принцип дії, переваги, а також недоліки ферорезонансного стабілізатора. 

Згідно державних стандартів вихідна напруга має знаходитися в діапазоні 197-230 В. Проте сучасні виробники стабілізаторів підлаштовуються під техніку та обладнання нового покоління, тому стараються покращити показники вихідної напруги, аби відхилення було мінімальним.

Побудова ферорезонансного стабілізатора

Прилад такого типу не новинка на ринку. Його перші види випускалися ще за часів Радянського Союзу. Тому часто розділяють нові та старі зразки вирівнювачів ферорезонансного типу. Проте спільним є те, що вони працюють за рахунок накопичення напруги та плавного її вирівнювання. 

У вирівнювачах напруги даного виду не завжди застосовується блок управління, що є суттєвою відмінністю від симісторних та інверторних стабілізаторів. Вирівнювання відбувається автоматично за рахунок фізичних самоплинних процесів в трансформаторі. В цьому немалу роль відіграють дроселі. Вони схожі на трансформатор і являють собою металевий сердечник з обмоткою. Взаємодіючи, дроселі компенсують нестачу напруги, або знижують її надлишок. Виробником вказуються межі напруги, з якою здатний працювати конкретний ферорезонансний стабілізатор.

 

Принцип роботи ферорезонансного вирівнювача напруги

Вирівнювачі напруги даного типу доволі прості й працюють за рахунок електромагнітних явищ. Це дозволяє називати їх також електромагнітними стабілізаторами. Схему їхньої роботи можна побачити нижче.

 

Sxema elektromagnitnogo stabilizatora

Первинна обмотка, на яку надходить вхідна напруга, знаходиться на ділянці 2 магнітного приводу. Він має значну поперечну діагональ, щоб сердечник перебував в ненасиченому стані. На вході напруга утворює магнітний потік МП2.

На затискачах вторинної обмотки створюється напруга виходу. До неї підключається навантаження, що знаходиться на 3 ділянці сердечника, і має малий перетин, і насичений стан. При відхиленнях напруги мережі та магнітного потоку, величина його майже не змінюється, а також не зміниться енергетична характеристика джерела. При підвищенні магнітного потоку деяка частина його буде замикатися по магнітному шунту.

Потік МП2 стає синусоїдальним. Якщо потік МП підходить до амплітудної величини, то третя ділянка переходить в насичення, а магнітний потік перестає підвищуватися, і виникає потік МП1. В результаті потік по магнітному шунті буде замикатися тільки тоді, коли магнітний потік №2 за величиною порівнюється з амплітудним. Це створює несинусоїдальний потік МП3, а напруга стає теж не синусоїдальною. 

Наявність конденсатора дає можливість приладу працювати з підвищеним коефіцієнтом потужності. А коефіцієнт стабілізації залежить від нахилу горизонтальної кривої 2 до абсциси. Ця ділянка має великий нахил, тому отримати більшу стабілізацію без допоміжних приладів не вийде. Пряма передача струму дає можливість домогтися вищого підсилення.

Переваги ферорезонансного стабілізатора напруги

Ферорезонансні стабілізатори мають багато переваг і можуть застосовуватися як для будинку, так і для промисловості. Вони чудово зарекомендували себе для захисту дорогого обладнання і відповідальних пристроїв. Його можна встановлювати для комплексного захисту об’єктів різного призначення.

 

До основних позитивних критеріїв відносяться наступні фактори:

  • Даний вид стабілізаторів старого зразку можна придбати недорого;
  • Ферорезонансні стабілізатори відзначаються високою надійністю роботи, витримують досить великі перевантаження;
  • Вони працюють з широким діапазоном вхідної напруги та мають захист від підвищеної вхідної напруги;
  • Здійснюють плавну корекцію з високою точністю вихідної напруги;
  • Відсутність електромеханічних запчастин зводить до мінімуму можливість поломок;
  • Швидкодія в межах 20-50 мс задовольняє вимоги побутової техніки;
  • Сучасні ферорезонансні стабілізатори здатні підтримувати вихідну напругу з точністю до 1%;
  • Процес регулювання напруги - автоматичний, безступеневий.

Багато сучасних вирівнювачів цього типу мають додаткові опції, які підвищують їх корисність. Це може бути захист від блискавки, корпус підвищеного захисту (IP54), функція моніторингу, дистанційне керування. Вони можуть використовуватися в неопалювальних та особливо вологих приміщеннях, що надзвичайно важливо на виробництві. Ферорезонансний стабілізатор напруги має великий термін роботи. Виробники постійно вдосконалюють його якість та схеми, що дає високу швидкодію і точність регулювання.

 

Недоліки стабілізаторів ферорезонансного типу

Дуже великий термін служби та хороші характеристики роблять ферорезонансний стабілізатор доволі поширеним. Проте, незважаючи на всі свої сильні сторони, він має кілька вагомих недоліків:

  • В порівнянні з іншими типами стабілізаторів його діапазон вхідної напруги не можна назвати особливо широким - він в середньому становить від 180 до 250 В;
  • Сучасні ферорезонансні стабілізатори промислового призначення мають високу вартість;
  • Відсутність вольтметра - важко визначити, яка напруга на виході;
  • Значний рівень споживання електроенергії;
  • Не можна перевантажувати;
  • Зміна синусоїдальності вихідної напруги
  • Високий рівень шуму при роботі, зокрема на низьких частотах - звук спричиняє вібрація трансформаторів;
  • Здатність випромінювати магнітне поле.

На останні два пункти особливо варто звернути увагу, якщо Ви хочете купити вирівнювач напруги для дому. Добре обдумайте розміщення стабілізатора, аби він не впливав своїм магнітним полем на побутові прилади та не заважав мешканцям своїм гудінням. Найкраще буде розмістити його в підсобному (нежилому приміщенні). 

Режими роботи

Режим експлуатації стабілізатора визначається видом та потужністю пристроїв, які підключаються до нього. Розрізняють такі види навантаження: індуктивне, ємнісне, активне. Індуктивні та ємнісні навантаження відносяться до реактивного. Активного навантаження в чистому вигляді практично не буває. Ємнісне навантаження можливе лише для стабілізаторів з малою потужністю.

 

--ВИНОСКА--

Навантаження, в якому вся підведена електрична енергія перетворюється на інший вид енергії, називають активним. Навантаження, в якому електромагнітна енергія не перетворюється на інші види, називають реактивним. 

 

До пристроїв з реактивним навантаженням можна віднести ті, які мають електричний двигун - кондиціонери, обігрівачі, вентилятори і т.д.

Як придбати та під’єднати ферорезонансний стабілізатор

Широкий вибір стабілізаторів будь-якого типу Ви знайдете на сайті інтернет-магазину «Еlectro100». Менеджери магазину завжди готові надати безкоштовну консультацію при виборі того, чи іншого стабілізатора напруги. Чіткі характеристики кожного товару спростять Ваш вибір. Ціна на стабілізатори напруги залежить не лише від їх типу, але й від виробника та заявлених характеристик пристрою.

Для підключення ферорезонансного стабілізатора особливих налаштувань чи знань не потрібно. Виробники налаштовують пристрій на заводі, а споживачу залишається лише під’єднати його до мережі.

Коментарі
Віктор
27.09.2023, 08:21
Стабілізую напругу в лабораторії на однофазних вентиляторах 100-300 Вт тільки стабілізатором Украина-2 СН-315. Тримає так, що тиск на вимірювальному плавному вході в повітровід (колекторі) коливається менше ніж на 0.1 Па. Мікроманометр МКВ-250 взагалі не відчуває коливань. Краще тільки подвійне перетворення.
Написати коментар
Ім'я*
E-mail
Введіть коментар*